ArtikelRiksdagsman vittne i terrorrättegång

Publicerad i dag 11:24


Rättegången mot en svensk, åtalad för terrorbrott i Colombia, börjar gå mot sitt slut. På torsdagen vittnar den svenske riksdagsledamoten Jens Holm (V) på Colombias ambassad i Stockholm.

Svensken, som har colombiansk bakgrund, har arbetat med colombianska nyheter genom den Stockholmsbaserade nyhetssajten Anncol, som Colombia hävdar har använts till propaganda för Farc-gerillan.
Holm, som var med och grundade Anncol, ser fallet som principiellt mycket viktigt.

Enligt en polisrapport har den 56-årige mannen varit "huvudansvarig för kontakter samt politiskt och ekonomiskt stöd" till Farc-gerillan i Europa. Försvaret å sin sida anser att han enbart är en för Colombia obekväm vänsterpolitisk journalist.

Riksdagsledamoten Jens Holm är ett av försvarets vittnen. Han säger att även om man kan ha synpunkter på ensidigheten i det som Anncol publicerat har sajten utgjort en viktig motvikt till regeringen. Han har under de 15 år som han känt den åtalade inte sett något som tyder på att han skulle vara aktiv i Farc.

Holm, som lämnade Anncol för 10–15 år sedan, anser att fallet är principiellt viktigt med tanke på Sveriges roll som mottagarland för tusentals politiska flyktingar från olika länder.

– Politiska flyktingar som kommer hit fortsätter ofta sitt engagemang via hemsidor, radio och tidningar. De ska ha rätten att säga och skriva vad de tycker och det ska inte finnas några tvivel om att Sverige står upp för de grundläggande mänskliga rättigheterna, säger Holm.

– Blir han dömd för terrorbrott sänder det en obehaglig signal till andra politiska flyktingar i Sverige om att regeringen inte står upp för dem.

Svensk ambassadpersonal har haft mycket kontakt med den åtalade i Colombia och har närvarat i domstolen vid flera tillfällen under rättegången, säger Anders Jörle, presschef på det svenska utrikesdepartementet.

– Han mår efter omständigheterna väl, men vem mår egentligen bra av att sitta i fängelse, säger Jörle.

Svensken greps i Venezuela i fjol och utlämnades till Colombia efter bara några dagar. Omständigheterna utlöste diplomatisk dramatik, då Venezuela underlät att informera Sverige, där mannen har medborgarskap.
Sverige har uttryckt sin irritation över överlämnandet, men har över ett år efter gripandet inte fått något förklaring från Venezuela.

TT
Tags: , , , , , ,

Los autores

Comité por la libertad del periodista alternativo, Joaquín Pérez Becerra, quien está preso en Colombia y le están haciendo un "juicio" amañado que viola todo el ordenamiento jurídico nacional e international