Han har kallats vänstergerillan Farcs hjärna i Europa. Svensken med colombiansk bakgrund, som greps för drygt ett år sedan anklagas för att ge ekonomiskt och politiskt stöd till rörelsens verksamhet. Som redaktör för den Stockholmsbaserade nyhetssajten Anncol, av colombianska myndigheter sedd som Farcs propagandaverktyg, av dess anhängare som en viktig vänsterorienterade motvikt till Colombias regeringsstyrda medier, har han ofta rapporterat om gerillan.

Riksdagsledamoten Jens Holm (V), en av nyhetssajtens grundare, tog på torsdagen plats i vittnesbåset på Colombias ambassad i Stockholm.

- Jag har försvarat hans rätt att skriva och säga vad han tycker. Jag har sagt att Sverige är ett land där vi respekterar åsiktsfrihet, säger Holm under en paus och berättar att han fick många frågor om organisationen bakom nyhetssajten.

Under sitt vittnesmål försökte Holm lyfta fram att mannen, även om han publicerat Farc-vänliga artiklar, inte varit involverad i gerillan.

- Man kan tycka vad man vill om innehållet, själv tycker jag att Farc borde lägga ned sina vapen, men han har rätt att uttrycka sina åsikter, säger Holm som lämnade nyhetssajten för drygt tio år sedan.

Fallet är principiellt viktigt, anser Holm.

- Politiska flyktingar fortsätter ofta sitt engagemang via hemsidor, radio och tidningar. De ska ha rätten att säga och skriva vad de tycker och det ska inte finnas några tvivel om att Sverige står upp för de grundläggande mänskliga rättigheterna.

- Blir han dömd för terrorbrott sänder det en obehaglig signal till andra politiska flyktingar i Sverige om att regeringen inte står upp för dem.

Svensk ambassadpersonal har haft mycket kontakt med den åtalade och har närvarat i domstolen vid flera tillfällen under rättegången, meddelar utrikesdepartementet. Men medarbetarna på nyhetssajten Anncol riktar stark kritik mot hur den svenska regeringen skött ärendet. En kritik som Holm instämmer i:

- Jag är oerhört besviken på Carl Bildt. Han är en svensk medborgare, han är lika svensk som du och jag. Vi måste stå upp för hans rättigheter.

STOCKHOLM TT