Intervju med Álvaro Leyva DuránÁlvaro Leyva Durán: Sverige sviker sin medborgare Joaquín Pérez Becerra

3 december 2012 
Nils Lundgren 
Folket i Bild / Kulturfront 


Den konservative Colombiapolitikern Álvaro Leyva Durán anser att den svenska staten sviker Joaquín Pérez Becerra, svensk medborgare och journalist som  kidnappats i Venzuela och dömts till åtta års fängelse i Colombia. 

Álvaro Leyva Durán är en känd politiker som kandiderat till presidentposten i Colombia


Colombias regering och Farc-gerillan har fört officiella förhandlingar i Havanna. Den första punkten är jordfrågan under titeln ”övergripande politik för utveckling av landsbygden”. Álvaro Leyva Durán var där på Kuba som observatör och rådgivare.


Álvaro Leyva Durán har deltagit i initiativ till fred i Colombia sedan 1980-talet, med bland annat gerillorna Farc, ELN och M-19. Han har aldrig varit förhandlare utan fungerat som medlare. Dessutom har han bidragit till att offer för gerillans kidnappningar släppts fria. I valet 2010 var han en av Konservativa partiets (Partido Conservador Colombiano) kandidater till presidentposten i Colombia.

I augusti i år blev det känt att Colombias regering och Farc-gerillan under månader haft hemliga samtal på Kuba. Den 18 oktober inleddes fredssamtalen formellt i Oslo i närvaro av delegationerna från båda sidor. Den 19 november fortsatte samtalen i Havanna, Kuba.

Tags: , , , , , , , , ,

Los autores

Comité por la libertad del periodista alternativo, Joaquín Pérez Becerra, quien está preso en Colombia y le están haciendo un "juicio" amañado que viola todo el ordenamiento jurídico nacional e international