Videointervju


Åsa Linderborg om fängslade svenske journalisten Joaquín Pérez Becerra

Folket i Bild/Kulturfront
Nils Lundgren
14 september 2012 


Mediauppmärksamheten om Martin och Johan, jämfört med svenska medias intresse för den svenske journalisten Joaquín Pérez Becerra i colombianskt fängelse är som natt och dag. "- Svenska media vet väldigt lite, det finns en koppling till FARC som vi inte brytt oss om att reda ut, säger Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg  angående domen mot Joaquín Pérez Becerra.Torsdag 13 september kl 15:29 , Ekot Den fällande domen mot den svenska journalisten Joaquín Pérez i en colombiansk domstol kommer att överklagas. Perez dömdes för att ingå i ledningen för vänstergerillan Farc men menar själv att han dömts eftersom han driver en kritisk nyhetssajt. Svenska UD ser fallet som en vanlig rättslig process även om den har politiska inslag.
 Utrikesdepartementet följer processen på nära håll, berättar presschefen Anders Jörle, för Ekot.
– Vi har närvarat vid ett flertal av förhandlingarna i domstol och vi har för avsikt att närvara också när domen fastställs, säger han.
Den 55-åriga Joaquín Pérez greps förra året och ställdes inför rätta i Colombia anklagad för att ha finansierat vänstergerillan Farc från Europa.
Farc är terroriststämplat i bland annat USA, Colombia och inom EU.
I tisdags kom domen i lägsta juridiska instans - Joaquín Pérez frias från anklagelsen om att ha finansierat gerillan. Men han fälls för att han ska ha ingått i gerillans internationella kommission.
Vilket straff han får meddelas på tisdag, men experter talar om sju till åtta års fängelse.
Försvarsadvokaten Rodolfo Ríos har meddelat att han tänker överklaga domen.
Joaquín Perez själv nekar till att han tillhört Farc och säger att regeringen i Colombia vill sätta dit honom för att han leder den kritiska nyhetssajten Anncol.
Det tror också hans hustru, som inte vill framträda med namn.
– Det här är ett straff mot alla de som tänker annorlunda än regeringen, säger hon.
Men Sverige ser processen som en vanlig rättslig procedur, även om den har politiska implikationer.
– Den har ju definitivt politiska inslag men Farc-gerillan har ju också sysslat med en hel del ganska allvarlig terrorism och det måste man också väga in när man betraktar fallet, säger Anders Jörle, presschef på utrikesdepartementet. 

Svenske medborgaren och journalisten Joaquín Pérez Becerra, med colombiansk bakgrund som stått åtalad för samröre med gerillagruppen Farc har fällts av en colombiansk domstol, uppger Joaquín Pérez Becerras advokat för TT.
Joaquín Pérez Becerra riskerar åtta till arton års fängelse.
Domstolen i Bogota dömer svensken för grov förberedelse till brott, men fritar honom från anklagelserna om finansiering av terrorism och förvaltning av av pengar ämnade för terrorism.
Domen avkunnas den 18 september.
Domstolen anser att svensken är en del av Farcs internationella organisation och att han sedan 1993 har utfört sina uppgifter från Sverige, skriver den colombianska tidskriften Semana.
Domstolen ser det som bevisat att mannen har kopplingar till Farc, men har inte hittat bevis för de åtalspunkter som gällde finansiering och administration, skriver dagstidningen El Tiempo.
Den nu dömde mannen är redaktör för den Stockholmsbaserade nyhetssajten Anncol, och åklagarna har inte kunnat slå fast att sidan drivits med hjälp av pengar från Farc, enligt dagstidningen El Espectador.
Anncol är enligt anhängarna en viktig vänsterorienterad motvikt till Colombias regeringsstyrda medier, medan den colombianska staten ser sajten som ett propagandaverktyg för Farc.
Det är är en politisk dom, som inte handlar om lag och rättvisa, utan om att tillgodose den colombianska statens intressen, säger svenskens advokat Rodolfo Rios till TT över telefon.
– Det är en absurd dom.
Försvaret kommer enligt Rios att överklaga. Först inom det colombianska rättssystemet, och om det inte hjälper till internationella domstolar, säger han till TT.
Svensken greps den 23 april 2011 på Maiquetia-flygplatsen utanför Venezuelas huvudstad Caracas.
Sedan president Juan Manuel Santos personligen gripit in utlämnades han till Colombia, vilket fick Sverige att protestera.
Den svenske riksdagsledamoten Jens Holm (V), som vittnat för försvarssidan i rättegången mot den terroråtalade svensken, tycker att domen är absurd och svepande.
– Detta är tyvärr ännu ett exempel på hur enskilda individer blir offer i det så kallade kriget mot terrorismen. Att plocka ut enskilda personer och hålla upp dem som troféer är absurt och inte värdigt den colombianska rättsstaten, säger Holm till TT.
Jens Holm anser att det är av största vikt att Sverige genom UD agerar mer aktivt i fallet och inte bara ger konsulärt stöd i vad han ser som en politiskt motiverad dom.
Att domstolen inte lyckats bevisa att svensken finansierat eller förvaltat pengar åt Farc anser han dock är positivt.
– Finansiering av terrorism är den juridiskt sett tunga åtalspunkten, och det har domstolen inte lyckats leda i bevis. Det är en ljusglimt i en annars absurd och farsartad process. Förberedelse till brott är svepande krigsåtalspunkter som nästan vem som helst kan dömas för, säger Holm.
Utrikesdepartementet (UD) vill inte kommentera uppgifterna, säger UD:s presschef Anders Jörle.
Tags: , , , , , , , , ,

Los autores

Comité por la libertad del periodista alternativo, Joaquín Pérez Becerra, quien está preso en Colombia y le están haciendo un "juicio" amañado que viola todo el ordenamiento jurídico nacional e international