Artikel30 august 2012 - 17:01

Dansk Oprør i colombiansk domstol

Af John Ekebjærg Jakobsen

Foreningen Oprør var indkaldt som vidne i retssagen mod den fængslede Joaquin Perez, svensk statsborger og redaktør af nyhedsbrevet ANNCOL.

Joaquin Perez blev sidste år anholdt i Venezuela og udleveret til Colombia. Mens han sad i flyet mellem Tyskland og Venezuela, aktiverede Interpol en international arrestordre – en politisk svinestreg, som Venezuela og Hugo Chavez ikke kan undskylde.

Joaquin Perez har nu siddet fængslet i 16 måneder, tiltalt for at være FARC’s repræsentant i Europa.

Ligeledes er det anklagerens påstand at ANCOLL er talerør for FARC. Det har danske PET dog afvist for flere år siden.

Retssagen er langt om længe startet og forsvarerens vigtigste opgave er at tilbagevise udokumenterede påstande om Joaquin Perez’s forbindelser til FARC.

I sidste uge blev det svenske Rigsdagsmedlem Jens Holm, afhørt om hans forbindelser til Joaquin Perez og ANNCOL.

Et af anklagemyndighedens ”beviser” er at Foreningen Oprør har været et nyttigt redskab for FARC og Joaquin Perez. Oprør skal have været skalkeskjul for en europæisk indsamling af penge til FARC, iscenesat af Joaquin Perez.

Jeg var derfor i Stockholm, på den colombianske ambassade, d. 29. august. Jeg blev afhørt via en Skype-forbindelse til retssalen i Bogota.

Jeg kunne blankt afvise alle forbindelser til ANNCOL og FARC. Jeg kendte ANNCOL i forvejen, men jeg kendte ikke Joaquin Perez, før han blev anholdt sidste år.

Som bekendt er Foreningen Oprør stiftet som en protest mod de udemokratiske terrorlove og med det formål at få fjernet de terrorlister, som har vanskeliggjort solidaritetsarbejde, dialog og fredsforhandlinger verden over.

Vi gav penge til PFLP og FARC, som en provokation, for at udfordre dansk anti-terror lovgivning og for at vise det groteske i terrorlisterne.

Vi er en 100 % dansk forening, som forsøger at få ændret dansk lovgivning.
Alligevel forsøgte anklageren med mange spørgsmål at påvise at Foreningen Oprør er stiftet af udefrakommende (læs Joaquin Perez) med det formål at støtte FARC.

Hendes spørgsmål blev mere og mere desperate og jeg fik lov til at forklare Oprør’s holdning til terrorlister igen og igen.

Jeg fik også mulighed for at fortælle at vi i Danmark lige nu kæmper for at den kurdiske TV-kanal, ROJ TV ikke skal lukkes.

Vi vil ikke acceptere at terrorlisterne skal begrænse ytringsfriheden.
Jeg har lyst til at beskrive anklagerens mange groteske spørgsmål, så dem kan I læse her.

Da jeg kom ud fra ambassaden stod Joaquin Perez’s svenske støttegruppe og ventede.

De havde allerede talt med den colombianske forsvarer, som var meget tilfreds med mit vidneudsagn – anklageren havde med sine spørgsmål, og mine svar, selv dokumenteret at Joaquin Perez ikke er FARC’s repræsentant i Europa

Undervejs i den 3 timer lange afhøring, så jeg med jævne mellemrum Joaquin Perez sidde stille bag sin forsvarer – kigge ind i Skype-kameraet - langt fra Stockholm, familie og venner.

Så følte jeg mig pludselig meget tryg i Stockholm og tænkte at mange flere burde gøre meget mere for at få ham hjem til Sverige.

Med Jens Holm’s ord;

Denne rettergang handler også om en far til en tolv-årig pige, en kæreste og en svensk statsborger, der er blevet kidnappet og ført til det land, han er flygtet fra.

Det er på tide at Joaquin Perez Becerra vender hjem til Sverige!

Tags: , , , , , , , , ,

Los autores

Comité por la libertad del periodista alternativo, Joaquín Pérez Becerra, quien está preso en Colombia y le están haciendo un "juicio" amañado que viola todo el ordenamiento jurídico nacional e international