Reportage och intevju


Svensk riskerar långt fängelsestraff i Colombia

Rapport
Publicerad 19 april 2012 - 14:44
Uppdaterad 19 april 2012 - 16:56
http://svtplay.se/v/2778677/svensk_riskerar_langt_fangelsestraff_i_colombia
I Colombia inleddes i veckan rättegången mot en 56-årig svensk anklagad för att vara representant för vänstergerillan Farc. Mannen greps för ett år sedan när han reste till Venezuela och utlämnades till sitt gamla hemland Colombia. Mannen tycks ha blivit en pjäs i spelet mellan grannländerna Venezuela och Colombia.

1994 flydde mannen till Sverige från Colombia och fick politisk asyl. Ett stort antal medlemmar av det kommunistiska parti han var med i hade mördats, bland dem hans hustru. Nu är han tillbaka, mot sin vilja. Enligt åklagaren har han fortsatt att vara aktiv i vänstergerillan Farcs ledning, från Sverige.

-Han är medlem av Farcs internationella kommission sedan 1993. Han har genomfört aktioner med målet att stärka nämnda kriminella organisation genom att skapa och driva sidan hemsidan Nya Colombia, även kallad Anncol, säger åklagaren.


Våldsamt klimat

Domaren har av säkerhetsskäl vädjat om att vi ska dölja hans identitet. Klimatet är fortfarande våldsamt i colombia efter ett halvsekels strider mellan Farcgerillan och regimen.


Nyhetssiten Anncol, som 56-åringen grundat och drivit, är med sin vänsterprofil inte är väl sedd i av myndigheterna i Colombia.


"Jag känner mig förråd"

Gripandet av honom tycks vara en del av ett politiskt spel. Som representant för Anncol borde han ha varit välkommen i Venezuela - nyhetssajten har alltid stött Venezuelas president Hugo Chavez och hans vänsterregim. Men han fick en obehaglig överraskning.


-Femton personer kom ombord på planet. De sa att jag stod på interpols röda lista. Vilket jag aldrig hört talas om. Jag känner mig verkligen förråd!, säger svensk-colombianen.

Bakom utlämnandet av en svensk medborgare till Colombia ligger en vilja från Venezuelas sida att skapa nya, bättre relationer till grannen. Och dessutom tvätta av sig stämpeln som beskyddare av Farcgerillan.


"En politisk rättegång"

Oavsett om 56-åringen är ledare inom Farc eller inte så tror hans advokater att det blir svårt för honom att få en rättvis rättegång.


-Det här är inte vilken rättegång som helst. Det är en politisk rättegång. Den har internationella intressen. Det är en rättegång som inte bara har till syfte att svärta ner Farcgerillan utan även rörelser som startats av flyktingar utomlands, säger Rodolfo Rios, advokat.

Svensken riskerar någonstans mellan 8 och 12 års fängelse om han blir dömd av den colombianska domstolen.

Bosse Lindwall
David Boati

Tags: , , , , , , ,

Los autores

Comité por la libertad del periodista alternativo, Joaquín Pérez Becerra, quien está preso en Colombia y le están haciendo un "juicio" amañado que viola todo el ordenamiento jurídico nacional e international