Artikel


Terroråtalad svensk: ”Jag har kidnappats” 
Dagens Nyheter 2012-04-20


Mexiko city: I Colombia inleddes i veckan rättegången mot en 56-årig svensk som står åtalad för att vara en hög ledare för Farcgerillan. Han riktar skarp kritik mot UD för bristande engagemang och säger i en intervju med DN: ”Jag har kidnappats och hålls fängslad för att jag är en oppositionell journalist.”.

Latinamerika 
Erik de la Reguera 
DN:s korrespondent 

- Det här fängelset är byggt för två tusen fångar, men vi är mångdubbelt fler här (i La Picota-fängelset, DN:s anm). Vi släpps aldrig ut i friska luften. Mördare, knarkhandlare och före detta paramilitärer samsas på ett litet utrymme. Ibland fruktar jag för min egen säkerhet, säger den 56-årige svensken till DN.
I rättegången som nu inletts i Bogotá står han åtalad för terrorbrott och riskerar ett långt fängelsestraff. Han uttrycker stark oro för att UD ännu inte gjort hans fall till en politisk fråga.
- Detta är ett angrepp på press- och yttrandefriheten. Man får inte glömma det, säger han.
Sedan mitten på 1990-talet har 56-åringen varit redaktör för den spanskspråkiga nättidskriften Anncol, med bas i Stockholm. I den rollen har han närmast regelmässigt publicerat den colombianska Farcgerillans kommunikéer, vilket irriterat Colombias regering påtagligt.
För ett år sedan greps 56-åringen när han anlände till Venezuela för att besöka några vänner. Han utlämnades sedan på oklara grunder till Colombia utan att någon UD-personal fått träffa honom.

Mannen är svensk medborgare sedan år 2000, har bott i Sverige i nära 20 år och har inte längre kvar sitt colombianska medborgarskap. UD har därför bett Venezuela om en förklaring, men inte fått något svar.
- I princip har jag kidnappats. Och nu genomförs en politisk process mot mig här i Colombia, säger 56-åringen.
Åklagarsidan anser att svensken är en av Farcs huvudmän i Europa och att Anncol används till propaganda och insamling av pengar till gerillan. Dokument som påträffats i den dödade gerillaledaren Raúl Reyes datorer sägs styrka detta, men dessa bevis kan inte längre användas i målet eftersom högsta domstolen i Colombia underkänt materialet.
Nu grundas åtalet i stället på vittnesmål från avhoppade Farcmedlemmar. Men när rättegången inleddes i måndags avvisade domaren flera av åklagarens nya vittnen, eftersom de tillkommit för sent. Beslutet har överklagats, vilket lett till ett uppehåll i förhandlingarna.

Riksdagsledamoten Jens Holm (V) är ett av försvarets vittnen. Han var med och grundade Anncol, men är i dag inte längre aktiv i redaktionens arbete. Även han är kritisk till att fallet behandlas som ett vanligt konsulärt ärende av UD.
- Man borde agera på ett kraftfullare sätt när en svensk medborgare i praktiken kidnappas på det här sättet. Jag tycker att regeringen agerar fegt, säger Holm.
UD:s presschef Anders Jörle svarar att man bara följer de rutiner som gäller i den här typen av fall.
- Vi tar inte ställning till anklagelserna, säger han.
Men har ärendet tagits upp med den colombianska regeringen? 
- Nej.
Har ni några planer på att göra det? 
- Nej.
Rättegången väntas återupptas inom tre till sex veckor.

Tags: , , , , ,

Los autores

Comité por la libertad del periodista alternativo, Joaquín Pérez Becerra, quien está preso en Colombia y le están haciendo un "juicio" amañado que viola todo el ordenamiento jurídico nacional e international