Nyhet


Journalisten Joaquin Pérez har anlänt till Sverige från fängelset i Colombia!

Escrito por Av Dick Emanuelsson, ANNCOL         
        


Joaquin Perez i Arlandas ankomsthall natten mellan söndag-måndag

ANNCOL / STOCKHOLM / BOGOTA / TEGUCIGALPA / Joaquín Pérez, ansvarig för nyhetsbyrån Nyhetsbyrån Nya Colombia, ANNCOL har anlänt till Arlanda efter att han släppts från fängelset i Bogota i torsdags.

– Det känns mycket bra och jag är så klart glad, säger han till ANNCOL bara några minuter efter att planet landat vid midnatt, söndag-måndag.
 
Han togs emot av sin fru och dotter samt en grupp av colombianska politiska flyktingar och svenska vänner i ett känslofullt ögonblick.
Med hans ankomst till Sverige kan en tre år och tre månader lång mardröm avslutas.

Rentvå hans namn
 
Hernan Quintero är ordförande för Föreningen Jaime Pardo Leal som samlar colombianer som flytt undan det smutsiga kriget och politiskt statsterrorism i Colombia. Han var på plats och tog emot sin kamrat Joaquin i natt.

– För oss är det en stor glädje att återigen ha ´Joaco´ hos oss. Mycker rörande och välkomsttårar, säger han i en kommentar och tillägger:
– Men nu börjar arbetet med att rentvätta Joaquins namn. Alla de medier som rakt av publicerade den colombianska åklagarens ihopdiktade anklagelser bör ta sitt ansvar och informera om vad den nya friande domen verkligen innebär, det vill säga, att Joaquin är frikänd på alla punkter. Samma anklagelser och tendensiösa skriverier om Föreningen Jaime Pardo Leal bör också korrigeras, understryker Quintero. / .
 

 
Så framställdes Perez i colombiansk press när han hämtades i Caracas med ett colombianskt militärplan och fördes till Bogota och dömdes till åtta års fängelse för påstått medlemskap i FARC-gerillan. Nu har domarna gått i genom fallet grundligt och efter tre år och tre månader i La Picota-fängelset frigavs Perez omedelbart och utan några som helst villkor. På onsdag den 23 juli läses den friande domen upp i Bogota.

Tags: , , , , , , ,

Los autores

Comité por la libertad del periodista alternativo, Joaquín Pérez Becerra, quien está preso en Colombia y le están haciendo un "juicio" amañado que viola todo el ordenamiento jurídico nacional e international