Entrevista


Som Julian Assange greps Joaquin Perez för att tänka annorlunda än makten
och sin kritik mot den statliga terrorismen i Colombia

Svensk journalist leder hungerstrejk i colombianskt fängelse

– Vi överlever i vad som är en mänsklig kyrkogård

TEGUCIGALPA / 2013-10-21 / Den svenske medborgaren Joaquin Perez är en av talesmännen i den pågående hungerstrejken i fängelset La Picota i Colombias huvudstad Bogota. Aktionen sprids till andra fängelser i Colombia. 

– Hungerstrejken är en protest mot omänskliga och ovärdiga förhållanden. Men droppen kom när den redan lilla ransonen av måltider reducerades ytterligare. Vi överlever i vad som är en mänsklig kyrkogård, säger han när jag får kontakt med honom via telefon. 

Joaquin Perez greps den 21 mars 2011 när han anlände till Caracas flygplats Maiquetia. Bara tre dagar senare överlämnades han till de colombianska myndigheterna i en aktion som bröt mot alla venezuelanska som internationella konventioner.
 
I vad som uppfattas, till och med av regeringsvänliga medier i Colombia, dömdes han i oktober 2012 till åtta års fängelse för påstått medlemskap i den colombianska FARC-gerillan. Och det trots att Perez är svensk medborgare sedan år 2000 efter att han fått permanent uppehållstillstånd 1994 då han anlände till Sverige. Sedan 1994 har han inte satt sin fot i Colombia på grund av mordhoten.
 
 
 

Uribes hot och hat mot ANNCOL

 
Åklagarämbetet försökte även att leda i bevis att internetbaserade ANNCOL, Nyhetsbyrån Nya Nicaragua, för vilken Perez är chef, är en nyhetsbyrå i FARC-gerillans tjänst. Men åklagaren misslyckades med aktionen mot ANNCOL.
Den förre presidenten Alvaro Uribe svor i december 2007 offentligt att han skulle jaga ANNCOL:s medarbetare och spärra in dem i fängelset för nyhetsbyråns kritiska granskning av Uribes förbindelser med Medellinkartellen. USA:s Försvarsministerium rapporterade i en hemlig promemoria i mars 1991 att ministeriet betraktade Uribe som ”Nr. 82” på listan av personer som arbetade för Medellinkartellen och kanrkbaronen Pablo Escobar.
Uribe rasade mot ANNCOL för dess journalistiska bevakning. I dag är Uribe allt mer trängd och allt fler av de paramilitära ledarna pekar i dag ut honom som den verklige ”Gudfadern” i Colombia.
 

5 000 av hans kamrater mördades

I Colombia var han kommunalråd och vald för vänsteralliansen Union Patriotica (UP) i staden Corinto. (UP) var en bred rörelse som när den bildades efter fredsavtalet 1984, utsattes för ett ”smutsigt krig” som i praktiken förvandlade det tredje största partiet i Colombia till ett skelett.
Mer än 5.000 av dess främsta medlemmar som borgmästare, senatorer, parlamentsledamöter eller kommunalråd mördades av en statlig terrorism som använde sig av paramilitära dödsskvadroner för att eliminera ett politiskt regeringsalternativ i slutet av 1980-talet.
 
Det var för att undgås att mördas av en sådan som Joaquin Perez anlände till Sverige på grund av de ständiga mordhoten och kidnappningen av hans dåvarande fru. Hans överklagan av domen kommer snart upp till behandling och Perez och hans advokat säger att utsikterna är goda till att han släpps på fri fot.
 
I fängelset har han, som en naturlig folkledare han är, vunnit aktning och respekt hos fångarna. Och det är ingen tillfällighet att han blivit något av en talesman eller språkrör för den pågående och tidigare hungerstrejker bland fångarna.

 

”Griskött som luktar grisurin”

– INPEC, Colombias kriminalvårdsmyndighet, bytte ut det företag som tidigare hade levererat måltiderna till landets 254 fängelser med 118.000 fångar, det vill säga en lukrativ affär. Förhandlingarna gick blixtsnabbt, på sex timmar. Men vad betydde det för fångarna? Jo, mindre ris, potatis, kött och kyckling. Visserligen är det få fångar som äter det vedervärdiga köttet som är som en stövelsula. Eller griskött som luktar grisurin. Staten vill döda på flera sätt och nu försöker de döda oss genom att svälta ut oss, säger Joaquin Perez med vrede i rösten.
 
Det är inte bara maten som fångarna har utlyst hungerstrejken emot. Perez säger att avdelningen ERON i La Picota-fängelset, där de politiska fångarna, gerillasoldater och andra som myndigheterna betraktar som ”risker”, är ett relativt nybyggt fängelse som har byggts enligt USA-modellen.
 
– Men här råder ren kaos. Inget fungerar. I Bogota finns det stora reserver av sötvatten men i La Picota har vi bara vatten på morgonen, lunch- och middagstid. Resten av dagen är vattnet avstängt.
 
 

Sjuk och behöver opereras

Joaquin Perez är sjuk och behov av två skyndsamma operationer. Han är egentligen ett typiskt fall där myndigheterna sakta men säkert har livet av en fånge. Sedan två år är han behov av att opereras. Svenska ambassaden gör inget. Bara några pliktskyldiga besök.
 
– Jag behöver två operationer. De första har att göra med kardiovaskulära problem i den nedre delen av buken. Den andra har att göra med ett ljumskbråck, som växer ner mot botten. Men jag är bara ett fall bland tusentals fångar som är utestängda från den konstitutionella rätten till sjukvård.
 
Han nämner att INPEC, bestämde sig för att ta bort den särskilda maten för fångar som lider av sjukdomar som diabetes, hypoglykemi, urinsyra, hyperlipidemi, triglycerider, magsår, irriterande tjocktarm, lågt eller högt blodtryck, magkatarr. Dessa riskerar att förlora sina liv.
 

Fångar avlider

– För två veckor sedan avled av en infarkt en av de sjuka fångarna i vår avdelning vid namn Fandiño. För två dagar sedan avled en annan fånge på grund av bristen av läkare och sjukvård. Vad vi befinner oss i är en mänsklig sopstation!
 
Den colombianska Staten destinerar varje dag 21.000 pesos för fångarnas mat; frukost, lunch och middag. Det är lika med 11 dollar eller 70 svenska kronor.
 
Tags: , , , , , , , ,

Los autores

Comité por la libertad del periodista alternativo, Joaquín Pérez Becerra, quien está preso en Colombia y le están haciendo un "juicio" amañado que viola todo el ordenamiento jurídico nacional e international