Presskonferensen


Joaquin Perez den fängslade svenska journalisten inga medier talar om eller försvarar. Varför?

Video från presskonferensen den 6 mars med deltagande av de två vittnena som ställer upp på begäran av Joaquin Perez´ försvarare: Riksdagsledamoten Jens Holm (v) och Latinamerikareportern Dick Emanuelsson.
ANNCOL / 2012-05-28 / Den 21 april 2011 greps den svenske medborgaren och journalisten Joaquin Perez Becerra när han anlände till Venezuela i Caracas, Venezuela. Fyrtioåtta timmar senare överlämnades han till den colombianska polisen som anlände till Caracas. Sedan dess sitter han fängslad, anklagad i en skådeprocess för att vara redaktör för Nyhetsbyrån Nya Colombia, ANNCOL och ha kontakter med FARC-gerillan.
Det häpnadsväckande är att nästan inga svenska medier skrev en rad under det första året om att en svensk medborgare, journalist, politisk flykting och familjefader hade fängslats i Colombia. Medan regering, UD och till och med EU har ägnat sig nästan på heltid för att få loss de två svenska journalisterna i Etiopien, lyftes knappt ett papper, varken från ambassaden i Bogota eller UD och än mindre från svenska medier och kollegor till Perez, för att få honom fri från den statliga terrorismens hemland Colombia.
Den logiska frågan som man ställer sig är om det är skillnad på svenskar födda i Sverige och politiska flyktingar som nationaliserats i landet? Eller vad?

Alberto Muñoz från Stödkommittén, Jens Holm, riksdagsman (v), Hernan Quintero, ordförande för exilcolombianernas Föreningen Jaime Pardo Leal och latinamerikareportern Dick Emanuelsson på presskonferensen den 6 mars i år.
Det totala ointresset från svenska medier illustrerades den 6 mars, 2012, när Stödkommittén för Joaquin Perez utlyste en presskonferens i ”FARC-gerillans terroristnäste”, som den f.d. president Uribe, karaktäriserade lokalen för de colombianska politiska flyktingarna i Sverige i Stockholmsförorten Hägersten. Med undantag för en tidning lyste resten av svenska medier med sin frånvaro, kanske för att den colombianska staten lyckats att ”stämpla” Perez som ”terrorist”. Resten av medierna var uteslutande latinamerikanska medier.

Jens Holm (v) vittnar i rättegången

På presskonferensen uppgav Jens Holm, som följt Colombia i 15 år, att när han gick på högstadiet hävdade skolböckerna att ”Colombia är den äldsta demokratin i Latinamerika”. Men det är landet där det äger rum flest fackliga mord i världen, miljoner colombianer är internflyktingar i eget land, tusentals andra har gått i exil och av dem flera tusen har kommit till Sverige.

Jens Holm (v)
– Mina personliga bevekelsegrunder för att ställa upp som vittne för Joaquin är att jag känner honom sedan 15 år. Han är en av flera tusen colombianska flyktingar i Sverige. Han är medborgare sedan 2000 och även medlem i vänsterpartiet, mitt eget parti, berättade Holm som fortsatte:
– Joaquin Perez har alltid varit ett bra bollplank för mig att bolla den colombianska frågan mot. Han var också medlem i (det colombianska vänsterpartiet) UP och orienterande mig i den colombianska politiken. Och det var till stor nytta, inte bara vad han sagt utan även skrivit. Jag var inte alltid varit överens om allt men det fanns alltid en respekt.

”I Vänsterpartiet vill vi ha tillbaka vår medlem”

Holm berättade att han blev förbluffad och satt tyst i flera minuter efter att han fått höra på nyheterna att Perez gripits i Caracas. Han ringde omedelbart till svenska UD och krävde att svenska konsuln i Caracas omedelbart skulle besöka Joaquin Perez på flygplatsen, vilket han gjorde, men då var det för sent, Joaquin hade redan blivit utlämnad.

Perez överlämnades av Chavez till Santos i vad som betraktas som en politisk skådeprocess.
– Jag kräver en så transparent rättegång som möjligt. Mitt bidrag är att berätta vilken fin kille Joaquin har varit och är, en pappa och make för en familj som vill att han ska komma hem så fort som möjligt till Sverige.
– I Vänsterpartiet vill vi ha tillbaka vår medlem. Vårt parti behöver honom. Därför kommer jag att vittna inom kort i rättegången, sammanfattade Holm. 

Colombianska ambassadens vrede mot ANNCOL

På presskonferensen berättade även den svenske latinamerikareportern Dick Emanuelsson om sitt nära och mångåriga arbete med Joaquin Perez. De två grundade Nyhetsbyrån Nya Colombia, ANNCOL i slutet av 1994.

Journalisten Dick Emanuelsson
En av de första artiklarna som distribuerades till medierna i Sverige handlade om besöket i Sverige av dåvarande president Ernesto Sampers hustru. Hon kom till Sverige och den Internationella Konferensen mot Barnarbete och Sexuell Exploatering som genomfördes 1995 i Folkes Hus i Stockholm med deltagande av nästan hela världens ”1:a Damer”.
Fru Samper hade dagarna innan avslöjats i Colombia som delägare i ett företag tillsammans med en medlem i Calikartellen. ANNCOL:s referat citerades som källa över sidorna 6-7 i Aftonbladet och redan från ANNCOL:s start hade den colombianska ambassaden på Östermalmsgatan 44 i Stockholm ett horn i sidan mot den nya nyhetsbyrån.

Ambassadspioneriet i Sverige

Dick Emanuelsson berättade också om hur spioneriet från ambassaden intensifierades efter att Alvaro Uribe vunnit presidentvalet 2002 i Colombia. Han utsåg en 1:e sekreterare vid namn Ernesto Yamhure. Denne beskrev senare i flera krönikor i colombiansk press om hur dennes veckomöten med svenska UD var fruktlösa, att den svenska pressfriheten tillät ANNCOL, eller radiostationen Radio Café Stereo att sända från exilcolombianernas Föreningen Jaime Pardo Leals lokaler i Hägersten.
Yamhure avslöjades både i Sverige som i Colombia av Dick Emanuelsson. I Sverige som spion mot exilcolombianerna när hans togs på bar gärning när han fotograferade sina landsmän i Sverige. I Colombia avslöjades Yamhure av Emanuelsson som politisk och personlig rådgivare till de paramilitära dödsskvadronerna befälhavare Carlos Castaño. Avslöjandet skedde i en intervju med en annan politisk paramilitär rådgivare som några månader bekräftades av två paramilitära ledare.
Efter avslöjandet i Sverige kallades Yamhure tillbaka till Colombia av Uribe och fick inga fler diplomatiska uppdrag, trots att han var påtänkt av Uribe som ambassadör i Holland. Yamhure blev en belastning för den president som ör utpekad som paramilitärernas Gudfader.
I Colombia fortsatte avslöjandena mot Yamhure och dennes rådgivning till de blodbesudlade paramilitärerna. Han befinner sig sedan augusti 2011 i landsflykt i USA. En specialåklagare i Bogota, som undersöker paramilitärernas krigsbrott mot mänskligheten, beordrade i december 2011 Yamhure att inställa sig inför åklagaren, misstänkt som intellektuellt ansvarig för paramilitärernas krigsbrott som bland annat innebar att hundratals offerkremerades i specialtillverkade ugnar.

Hundratals, kanske tusentals colombianer mödrades och kremerades i ugnar som denna av de paramilitärer som 1:e sekreteraren på Colombias ambassad i Stockholm var politisk rådgivare för. Ernesto Yamhure förestod ambassadens spionnätverk på Östermalsmgatan 44 i Stockholm. Från detta spionnätverk har åklagaren ett vittne i rättegången mot Joaquin Perez.
Förföljd och mordhotad svensk reporter
Det var på denna ambassad på Östermalm i Stockholm som Yamhure ledde spionnätverket som har opererat och opererar mot de colombianska politiska flyktingarna i Stockholm. Det är härifrån som åklagaren i rättegången mot Joaquin Perez har hämtat ett av sina vittnen, den man som utpekas som ansvarig för spionnätverket efter att Yamhure kallades hem.
Under Emanuelsson nära sex år som reporter i Colombia (2000-dec. 2005) utsattes han för permanent förföljelse och mordhotades under hela det sista året som reporter av Uribes politiska polis, DAS (Departamento Administrativo de Seguridad). Han tvingades på grund av hoten att lämna Colombia i december 2005. Han bevakar nu Latinamerika från Honduras som bas.

Säkerhetspolisen hade följande uppgifter mot den svenske reportern Dick Emanuelsson: Inleda en internationell förtalskampanj genom: 1) Kommunikéer 2) Fabricera en falsk video (med Emanuelsson inmonterad som gerillasoldat)  och 3) verka för att hans arbetsvisum suspenderas. Om den politiska polisen är kapabel att genomföra ovanstående mot en erkänd ackrediterad reporter i Colombia, finns det inget som säger att den inte är kapabel att genomföra en liknande operation mot Joaquin Perez. Därför är det en politisk skådeprocess som ANNCOL:s redaktör ställs inför snart.
I februari 2009 gjorde åklagarämbetet ett tillslag mot DAS´s högkvarter. Där fann man en mapp med nära 500 sidor av rapporter över säkerhetsagenternas skuggningar och förföljelser under ett års tid mot Emanuelsson. Bland annat genomförde man en ”sabotageaktion” på internationell mark mot Emanuelssons dator som fanns på hatthyllan när denne satt i planet som skulle föra honom till Costa Rica.
Trots denna bevakning minut för minut, kunde den olagliga DAS-G3-gruppen inte rapportera en enda olaglighet från Emanuelssons sida under de fem år han var ackrediterad i Colombia.
Samma sak med Joaquin Perez´ nära 20 år i Sverige. Perez har inte begått en enda olaglighet i Sverige vilket UD har konstaterat.
ANNCOL
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/9wjv7TiYo2A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe src="http://player.vimeo.com/video/42940533" width="500" height="331" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>

Läs mer:

Debatt: Fallet med den fjärde fängslade svenske journalisten som medierna redan dömt

TT-artikel kan skapa juridiska problem för fängslad svensk journalist i Colombia


Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Los autores

Comité por la libertad del periodista alternativo, Joaquín Pérez Becerra, quien está preso en Colombia y le están haciendo un "juicio" amañado que viola todo el ordenamiento jurídico nacional e international