Artikel

Terrorrättegång mot Colombiasvensk


Ylva Mossing/TT
Publicerad i dag 17:19

Rättegången mot en svensk journalist, anklagad för terrorrelaterade brott, inleds i Colombia i april. Han är ”hjärnan” bakom Farc i Europa, hävdar åklagaren. En obekväm vänsterpolitisk journalist, kontrar försvaret.
Mannen, som har colombiansk bakgrund, har varit bosatt i Sverige sedan tidigt 90-tal och har svenskt medborgarskap. Här har han arbetat med colombianska nyheter genom den Stockholmsbaserade nyhetssajten Anncol.

Colombia hävdar att sajten används till propaganda och att mannen varit ”huvudansvarig för kontakter samt politiskt och ekonomiskt stöd” till Farc-gerillan i Europa, enligt en polisrapport. Till grund för åtalet ligger bland annat vittnesmål från före detta Farc-medlemmar som pekar ut mannen som en av sina kontakter.
– Att vara vänsterpolitisk betyder inte att man är med i Farc, kontrade försvarsadvokaten Mario Navarro i lokala medier.

Rättegången inleds i Bogotá den 16 april, meddelades det efter en inledande förhandling på torsdagen. Bland försvarets påtänkta vittnen finns riksdagsledamoten Jens Holm (V) som var med och grundade Anncol.

Han menar att även om man rent politiskt kan ha synpunkter på det som publicerats har Anncol utgjort en viktig motvikt till regeringen.

– Anncol har inte skrivit från regeringens vinkel, men att därifrån dra slutsatsen att en person samarbetar med terrorister verkar fullständigt absurt. Det är otroligt viktigt att göra skillnad på den som rapporterar och dem som de facto är inblandade i gerillaverksamhet, säger Jens Holm, som lämnade Anncol för 15 år sedan.

Gripandet i Venezuela i april förra året utlöste diplomatisk dramatik när han bara efter några dagar utlämnades till Colombia, sedan Colombias president Juan Manuel Santos ringt kollegan Hugo Chávez.

Sverige har uttryckt sin irritation över att Venezuela underlåtit att kontakta Sverige, men har fortfarande inte fått något förklaring från landets myndigheter, enligt Utrikesdepartementets presstjänst.

Svenska diplomater följer noga rättsprocessen i Bogotá.

Tags: , , , , ,

Los autores

Comité por la libertad del periodista alternativo, Joaquín Pérez Becerra, quien está preso en Colombia y le están haciendo un "juicio" amañado que viola todo el ordenamiento jurídico nacional e international