Motstridiga uppgifter ...

... om fängslad svensk

torsdag, maj 26, 2011 - 15:58
Publicerad i ETC

NYHET - Svensk-colombianen Joaquín Pérez Becerra sitter fängslad i Bogotá. Bevis­läget är oklart. Myndigheterna misstänker att han är Farc-ledare. Men hans försvarare hävdar att det är demokratiarbete som ligger bakom gripandet.

Joaquín Pérez Becerra är svensk medborgare sedan tio år tillbaka. Han kommer från Colombia där han var medlem i vänsterpartiet Union Patriotica (UP).


Partiet startades 1985 som en del av fredsförhandlingarna mellan den dåvarande presidenten Belisario Betancurs regering och gerillagruppen Farc.

Den colombianska regeringen har systematiskt genomfört en utrensning på över 3 000 aktiva i UP, och enligt Reportrar utan gränser är Colombia det värsta landet i Latinamerika när det kommer till journalisters och vänsterpolitikers säkerhet.

Becerra flydde år 1993 från Colombia till Sverige där han fick politisk asyl. När han under påskhelgen anlände till Venezuela för att göra ett reportage blev han tagen av passpolis och förd till Colombia. Sedan den 26 april har Becerra suttit fängslad i det ökända fängelset La Modelo i Bogotá.

Osäkert kring efterlysning

Enligt Colombia är Becerra efterlyst av Interpol. Rikspolisstyrelsen kan inte kommentera enskilda fall och kan därför varken bekräfta eller förneka.

– Vi vet inte om han är eller har varit efterlyst via Interpol av Colombia, säger Teo Zetterman på UD:s presstjänst.

I colombianska medier finns uppgifter om att Becerras försvarare nu ska kräva att åtalet läggs ned, men UD har inte lyckats få tag på försvararen och har inga uppgifter om han kommer att bli släppt eller inte.

"Ingen koppling till Farc"

Becerra har av colombianska myndigheter blivit anklagad för att vara Farc-gerillans högsta ledare i Europa.

I mitten av 90-talet startade han webbtidningen Anncol, som enligt colombianska myndigheter är en tidning som stödjer Farc-gerillan, något tidningen förnekar.

Becerra sa själv till colombiansk press när han greps:

– Jag är inte någon ambassadör, detta är ett angrepp på yttrandefriheten för ett alternativt medium.

Alberto Munoz Andrade, språkrör för Samordningskommittén för journalisten Joaquín Pérez Becerras frigivning, säger att den som kritiserar regeringen i Colombia per automatik anses vara anhängare av Farc-gerillan.

– Anncol har ingen anknytning till Farc. De rapporterar om Colombia. Att Joaquín skulle vara Farcs europeiska ambassadör stämmer inte. Han arbetar för mänskliga rättigheter och vill belysa bristen på yttrandefrihet i Colombia, säger han.

Karin Winter
Tags:

Los autores

Comité por la libertad del periodista alternativo, Joaquín Pérez Becerra, quien está preso en Colombia y le están haciendo un "juicio" amañado que viola todo el ordenamiento jurídico nacional e international